luni, 17 februarie 2014

Bucsani - la mijloc de februarie

Sambata, manati de soarele de afara, echipa http://bikesensation.ro/ a fost intr-o tura de recunoastere a traseului de la Bucsani, la Zimbraria Neagra.

Vremea a fost superba, soare, 6 grade, fara vant. Am plecat fara bicle, deoarece am banuit ca pamantul este plin de apa si, sincer, bine am facut. Drumul este destul de greu, fiind foarte ud, gropi pline de apa si noroi cat cuprinde. Asta nu ne-a oprit, ba chiar ne-a motivat sa ajungem pe jos la Zimbrarie.





Am mers cu masina pana in Bucsani – Ratoaia si apoi pe jos, chiar pe o portiune a traseului pe care cu drag o sa-l propunem prietenilor nostrii, imediat ce soarele ne va ajuta si va usca apa si noroiul.

Cateva cuvinte despre tura propusa imediat ce o sa ne permita vremea.

Targoviste - Lazuri - Comisani - Habeni - Bucsani – Ratoaia - Padurea Bucsani - Zimbraria Neagra Bucsani
Bucsani - Adanca - I.L. Caragiale - Darmanesti - Stoenesti - Ploiesti
distanta parcursa: +100 km

Despre Bucsani

Din unele documente precum si alte izvoare ale existentei comunitatii, se pare ca satul Bucsani dateaza din perioada anilor 900-1000 e.n. cand localnicii se ocupau pe langa agricultura si cu “ingramadirea” si arderea lemnului formand astfel un fel de „BOCS” din care rezulta mangalul care a determinat astfel denumirea satului „BUCSANI”.
Legenda locala conform careia numele satului vine de la ciobanii transilvaneni Ilies si Vasile Bucsa, asezati pe mosia principesei Cleopatra Trubetkoi pe la 1825 (fiind contestata), iar vechimea satului vine si ea sa infirme aceasta ipoteza. Existenta padurilor din arealul comunei Bucsani precum si ocupatiile / mestesugurile legate de lemn constituie unul dintre argumentele care sa sustina etimologia acestor denumiri, chiar daca informatiile documentare privind fabricarea mangalului sunt destul de putine. 
Sunt interesante povestile despre familia Dalles, o familie bogata si iubita de locuitorii din zona, boieri care au ajutat foarte mult comunitatea locala din acele timpuri, iar la Rascoala din 1907 familia de boieri a fost aparata de localnici impotriva taranilor din satele din apropiere. Ioan G. Dalles, un roman de origine greaca a cumparat in anul 1862 mosia Bucsani. Roman de origine greaca, Ioan G. Dalles, (nascut 1816- decedat 1886), cu banii din negustorie, a cumparat la 1862 de la printesa Cleopatra Trubeskoi, mosia Bucsani (1400 ha padure, miile pogoane teren arabil, vie şi pasune). In comuna Bucsani, familia DALLES avea un conac boieresc inconjurat de un parc care se intindea pe o suprafata de 22 ha. A fost una dintre cele mai bogate, respectate si iubite familii din judetul Dambovita.

Zimbraria Neagra Bucsani 

Zimbraria Neagra din cadrul Ocolului silvic Bucsani, este situată la mai puţin de 80 de kilometri de Bucureşti,  la 30 de kilometri de Targoviste si 35 Km fata de Ploiesti.

















In Rezervaţia Neagra Bucsani, in luna mai 2010 exista un numar  de 50 de zimbri, ce traiesc pe 162 de hectare de padure. Toate cele 35 de animale au fost botezate cu nume care incep cu "RO". La sfarsitul anului 2009, zimbraria s-a îmbogăţit cu patru noi exemplare. Nascut în iunie 1986, Rociu este cel mai varstnic zimbru. Alti zimbri poarta nume ca : Rococo, Rotunda, Rogojan, Romario, Roberta si chiar "Robokap".
Zimbraria Neagra s-a infiintat in 1983, cu scopul adaptarii speciei in zona de campie a acestui animal. In 1983, au fost adusi la Bucsani 18 zimbrii din tara, dar si cateva exemplare din strainătate. După 1995, scopul zimbrăriei a fost de inmultire si transfer al zimbrilor catre celelalte rezervatii. La maturitate, după 7-8 ani, zimbrul cantareste aproape o tona, o tona si o sută de kilograme, femela in jur de patru, cinci, pana la 600 de kg. Chiar daca traieste in captivitate, zimbrul este un animal mandru si sfios, caruia nu ii place să se apropie prea mult de oameni.

























Zimbrul a disparut de pe teritoriul actual al Romaniei in secolul 19, datorită vanarii lui în exces si a scaderii drastice a fondului forestier. In 1958, tara noastra a importat cateva exemplare din Polonia, care au fost duse la rezervatia de la Hateg. In afară de Hateg si Bucsani, in Romania mai sunt doua rezervatii de zimbri: la Dragos Voda (Neamt) si la Vama Buzaului (Brasov). In Neamt se intentioneaza punerea in libertate a zimbrilor, insă pe timpul iernii acestia vor fi hraniti de catre oameni.

Merita efortul de a petrece o zi in mijlocul naturii, pentru a admira aceste puternice animale salbatice!!!


Casa Memoriala Ion Luca Caragiale, I.L. Caragiale, Judetul Dambovita 

Casa Memoriala Ion Luca Caragiale va face parte din Complexul National Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste. Reinfiintata in anul 1979 prin efortul conjugat al profesorilor si oamenilor de cultura Ion Gavrila si Mihai Oproiu, intr-o casa construita in stil rustic, casa memoriala “Ion Luca Caragiale” adaposteste marturii scrise ale vietii si activitatii marelui dramaturg, nascut la Haimanale.
Muzeul prezinta vizitatorului marturii documentare, carti in editii princeps, fotografii, afise, mobilier de epoca, obiecte personale, care au rolul de a aduce in atentia vizitatorului viata cu framantarile si implinirile sale, ale geniului dramaturgiei romanesti. Sunt expuse piese de mobilier, manuscrise, obiecte personale, ediţii ale operelor şi afişe artistice ale pieselor lui I. L. Caragiale, jucate pe mari scene ale lumii: New York, Londra, Roma, Milano, Tokio, Paris.
Casa Memoriala “I. L. Caragiale” a fost trecuta din domeniul public al statului si administrarea Ministerului Culturii si Cultelor în domeniul public al judetului Dâmbovita si în administrarea Consiliului Judetean Dâmbovita, incepand cu anul 2007. Casa Memoriala “I. L. Caragiale”, situata în comuna cu acelasi nume din judetul Dâmbovita, are o suprafata de 550 metri patrati si a fost reevaluata la suma de 131.797 lei, potrivit unei Hotarâri a Guvernului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu