luni, 18 mai 2015

Dunarea la Cazane

Ce poate fi mai frumos decat sa vezi cum Dunarea taie muntele, deschizand un peisaj unic in Romania. Va propunem o plimbare in care sa admiram fluviul de la Drobeta Turnu Severin si pana spre Moldova Noua.



Zona turistica a Cazanelor Dunarii se intinde pe o lungime de 50 km pe malul fluviului, de-a lungul malului nordic al Dunarii, intre localitatile Svinita, in amonte si Orsova in aval, strabatand si localitatile Dubova, situata in Cazanele Mari si Eselnita, ce se intinde de la iesirea Dunarii din Cazanele Mici, de la confluenta vaii Mraconiei cu Dunarea.
Rezervatia naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici - este de tip mixt, avand o suprafata totala de 215 ha si este amplasata  intre Valea Ogradena si Ogasul Turcului.In aceasta zona Dunarea strabate cea mai ingusta si mai grandioasa zona a Defileului Dunarii, Cazanele Dunarii.
Prin Cazanele Dunarii se intelege portiunea de defileu cuprinsa intre gurile de varsare a raurilor Plavisevita si Ogradena, fiind formate din doua portiuni distincte: Cazanele Mari si Cazanele Mici, despartite intre ele printr-un golf semicircular, bazinetul Dubova. Intre Plavisevita si bazinetul Dubova se intind pe o lungime de 3,8 km Cazanele Mari, formate din masivul calcaros Ciucaru Mare (318 m), ai carui pereti abrupti marginesc latura stanga a fluviului si Stirbatul Mare ( Veliki Strbac - 768 m ), pe malul sarbesc. Intre bazinetul Dubovei si Ogradena se afla Cazanele Mici, cu o lungime de 3,6 km.


Ziua 1
vom vizita pe drumul catre locul de cazare, orasul Drobeta Turnu Severin – Piciorul Podului lui Traian construit de Apolodor din Damasc. Vom urca in turnul de apa al orasului de unde avem o vedere panoramica a zonei. Apoi mergem catre orasul Orsova, trecand pe la Portile de Fier si admirand Dunarea cu ale ei viaducte. In Orsova vizitam Manastirea Sfanta Ana, situata pe Dealul Mosului, culme ce vegheaza asupra orasului Orsova. Spre seara vom ajunge la Dubova, locul de cazare.

Ziua 2
va propunem o zi de pedalat catre Moldova Noua. Vom admira Dunarea la Cazane, Cazanele Mici si Mari, Mraconia, chipul lui Decebal in stanca, Cetatea Trikule si satul Svinita.

Ziua 3
pornim intr-o incursiune pe biciclete in Muntii Almajului, spre satul cehesc Eibenthal, insula lingvistica ceheasca, unul din cele 6 sate cehesti ce mai sunt in Romania.
Optional va putem oferi o incursiune pe Dunare cu salupa, cu vizitarea obiectivelor zonei de pe apa, inclusiv daca vremea ne permite adimirarea pesterei Ponicova. Pestera Ponicova este săpată în versantul stâng al Dunării, în Cazanele Mari, Ciucaru Mare, fiind parţial inundată după crearea lacului de baraj. Galeriile sale însumează 1.660 m străbătând Ciucaru Mare și ieșind în Dunăre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu